Tütsü Nasıl Yakılır?
Tütsü yakarken altında bir tabla olduğundan emin olmalısınız. Brülör adı verilen bu tütsülükler heykel şeklinde veya levha halinde bulunabilir. Çubuk tütsüler için, bambu ucun dayanacağı bir delik bulunduran ahşap kayık tütsülükler alabilirsiniz.
- Kibrit veya çakmak ile hafifçe tutuşturacağınız tütsülerin alev almamasına özen göstermelisiniz.
- Konik ve geri akış tütsülerin yanması için alevin 5 saniye kadar tütsü üzerinde tutulması gerekir. Özellikle geri akış tütsülerin altında bulunan delikten dumanın akması için tütsü koniğinin iyice ısınması gerekir. Ayrıca geri akışlı tütsü için özel tasarlanan şelale benzeri tütsülüklere doğru yerleştirildiğinden emin olmalısınız. Tütsülük üzerinde bulunan delik ile tütsünün altında bulunan delik denk gelmelidir ki geriye doğru akan tütsü dumanı şelale gibi yayılsın.
- Çubuk tütsüler için bu süre 1-2 saniyedir. Köz oluşturacak kadar yanması yeterlidir.
- Ağaç tütsülerin yanması için bu süre biraz daha uzayabilir çeşidine göre; palo santo, öd veya sandal ağacı gibi 5 ile 10 saniye arasında farklılık gösterebilir. Ağacın ucu kararıp köz olduğunda hoş kokulu duman yayılmaya başlar.
- Eğer tütsü alev alırsa hafifçe üfleyerek söndürebilir, köz haline getirebilirsiniz. Daha çabuk yanan çubuklar uzun süre ateşe maruz kaldığında kötü yanık kokusu alabilirsiniz.
- Tütsü yakarken dikkatli olmalı, yangın riski oluşturmamak için çevrede yanıcı maddeler ve objeler bulundurmamalı, tütsü yanarken uyumamalısınız.